Avstralski ovčar pravzaprav sploh ni avstralska pasma, razvila se je namreč v ZDA in je tudi edina ovčarska pasma razvita v tej državi. Zgodovina avstralskih ovčarjev sega vse do poznih 1800 in zgodnjih 1900 let, različni viri pa navajajo nekoliko različne informacije o zgodovini pasme.

Ena izmed teorij pravi, da so v 19. stoletju so v ZDA skupaj z ovcami iz Francije, Španije, Anglije, Nove Zelandije in Avstralije množično prihajali tudi pastirji in njihovi psi. V ZDA so prišli s triletnimi delovnimi vizami, saj je v tistem času zaradi vojne primanjkovalo delovne sile. Ker so pastirji potovali iz Evrope v Avstralijo in nato v ZDA, se je pri pasmi avstralski ovčar ohranilo njihovo ime.

Med priseljenci so bili tudi baskovski pastirji, ki so v zahodnem delu Združenih držav opravljali poklic pastirja. Znani so bili po majhnih modrih psih brez repa. "Mali modri psi" (les petits bleus) so bili sprva poznani predvsem v Idahu, pacifiškem severozahodu, Kaliforniji in Koloradu. Šele med drugo svetovno vojno so v večjem številu pričeli pojavljati pri rančerjih tudi po drugih delih ZDA, ki so jih začeli uporabljati pri delu in tudi vzrejati. Baskovski psi so bili tako križani z drugimi dobrimi delovnimi psi iz Avstralije in ZDA, pri čemer so z vzrejo stremeli k enotnem tip, s tem pa se je pasma počasi oblikovala.

Prvi psi so bili v register kot avstralski ovčarji vpisani v 40. in 60. letih prejšnjega stoletja.

Jay Sisler

Izjemno pomembno vlogo pri razvoju pasme je imel Jay Sisler, ime, ki je poznano vsem ljubiteljem pasme. G. Sisler je bil izjemna oseba in s svojim načinom učenja psov zelo napreden. S svojimi avstralskimi ovčarji je v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja nastopal na rodeih po vseh večjih arenah v ZDA in Kanadi. Njegovi nastopi so vključevali neverjetne trike, prav tako pa so nastopali tudi v več Disneyevih filmih, med njimi v filmih Cow Dog (1956), Run, Appaloosa, Run (1967); in Stub: Best Cow Dog in the West (1973). Svoje pse je učil s pozitivno motivacijo, kot nagrado je uporabljal palačinke 🙂 

Zaradi popularnosti Sislerjevih psov, se tudi danes psi njegove linije najdejo v rodovnikih psov.

Poleg Sislerjeve linije sta bili pri oblikovanju pasme zelo pomembni tudi linija Jaunite Ely, ki je bila prva uradno zabeležena vzrediteljica, njena vzreja pa je bila temeljna delovna linija avstralskih ovčarjev; že od samega začetka oblikovanja pasma se je razvijala tudi razstavna linija slavne Heard/Flintridge linije.

ASCA

V letu 1957 je majhna skupina ljubiteljev avstralskih ovčarjerv ustanovila organizacijo ASCA - Australian Shepherd Club of America. V tem letu je register National Stock Dog Registry postal uraden register za pasmo, v letu 1971 pa je uraden register postala ASCA. V tem času je ASCA že organizirala razstave in tekme v poslušnosti ter sledenju, v letu 1974 je bil dodan še pašni program.

Trenutni standard pasme je bil zapisan in potrjen v januarju 1977.

Leta 1985 so nekateri člani organizacije ASCA podali predlog, da bi pasmo vpisali tudi v AKC (American Kennel Club), vendar je bil predlog zavrnjen, zaradi strahu pred delitvijo pasme na dva tipa, delovnega in razstavnega. AKC je pasmo začela priznavati leta 1991, dve leti kasneje pa je postala tudi polnopravno priznana.

V koilkor vas zanima še bolj podrobna zgodovina pasme, priporočam ogled časovnice razvoja pasme z zgodovinskimi slikami.